Tips och råd

Gå tillbaka och börja om från början. För att undvika olyckor, gå ofta ut små korta promenader med hunden. Gå ut så snart hunden har ätit, vaknat eller lekt. Börja med att gå ut var annan timma och öka sedan upp tiden när hunden kan hålla sig. Om ni misslyckas minska ner tiden ännu mer mellan promenaderna. Det är viktigt att ni ser till så att hunden lyckas!

Avsluta alltid alla era promenader genom att gå till samma ställe och vänta ut hunden. Hunden väljer att kissa inne för att den känner sig trygg där, nu måste ni få hunden att bli trygg utomhus. Gå inte in förrän hunden har kissat och belöna med röster och godis när hunden har gett ifrån sig utomhus. .

Ignorera hunden när den skäller och belöna med din röst samt godis när hunden är tyst. Tillslut förstår hunden att det inte är någon ide att skälla då ni inte uppmärksammar detta.

Öka avståndet och distrahera hunden med mycket gott godis eller en rolig leksak. Om det misslyckas måste ni öka avståndet och minska när ni har kontroll på hunden. Se också till att ni alltid ska vara mellan din hund och den mötande hunden, det är ni som ledare som bestämmer. Använd din röst och godis till belöning när hunden gör rätt. Klickers kan också användas.

Låt din hund aldrig hälsa på andra hundar i koppel. Hundar missförstår ofta varandras signaler och kroppsspråk när vi håller fast de i deras koppel. Hundarnas signalerna misstolkas och leder lätt till slagsmål.

Ett litet tips är att inte låta hunden gå framför dig utan vid din sida eller snett bakom dig.
Anmäl er till en grundkurs i lydnad där ni har möjlighet att träna möten med andra hundar och få tips av en instruktör.

Locka hunden att göra byteshandel, men tänk på att hunden bara kommer att vara intresserad av att byta upp sig och inte tvärt om. Ni måste alltid ha en roligare leksak eller godare mat än det hunden har för tillfället. På så sätt lär du hunden att ni som ägare ger hunden resurser och att ni inte är konkurrenter.

Säg ett bestämt nej och visa ner hunden från sängen. Var noga med att inte backa utan visa att det är ni som är ledare. Om ni tillåter att hunden ska få sova i sängen ska det vara på era villkor och inte hundens. Hunden kommer på så sätt lära sig att ni inte tillåter vissa beteenden och att det är ni som är flockens ledare.

Be dina besökare att sätta sig ner på huk med ryggen eller sidan mot hunden. Låt hunden själv få bestämma om den vill hälsa eller inte. Det brukar också underlätta om besökaren har lite gott godis i handen. Respektera hunden om den väljer att inte gå fram. Om hunden verkar mycket osäker sätt dig ner mellan din hund och besökaren, så fungerar du som en lugnande brygga. Vi vet inte vad er hund har varit med om tidigare, förmodligen förknippar han/hon situationen med en tidigare händelse. Ge hunden tid!

Låt mannen sköta huvudansvaret för hunden i några dagar. Det är viktigt att få hunden lita på husse. Husse ger hunden mat, för hunden i kopplet på promenaderna, ger hunden allt gott godis osv. Lär hunden att det är så positivt att vara tillsammans med husse och ni andra i familjen får vara lite mer passiva.

Hur mycket motion har du gett din hund? Kanske det har blivit för många och långa promenader och den har fått träningsvärk. Minska till korta kissepromenader under två dagar och kontakta er veterinär.

Hör av dej till personen som står på köpekontraktet. Vi har en lista över bra veterinärer över hela Sverige.

Om ni har problem med er hund så tveka inte att kontakta oss. Det är väldigt lätt som hundägare att hamna i en ond cirkel och ett enkelt råd eller tips kan hjälpa er på rätt spår igen.

Vi på HundRondellen försöker hjälpa er så gott vi kan. Vi har också kontakt med andra instruktörer och hundpsykologer som vi kan rekommendera. Men kom ihåg att träning ger färdighet!