Os rafeiritos do Alentejo

Ouriqe Gare, Portugal


Portugal är en republik som till ytan är 92 391 kvadratkilometer med en folkmängd på ca 10 miljoner. Huvudstaden är Lissabon och de mest populära turistmålen Estoril och Cascais, och framför allt den södra kusten (Algarve). Portugal blev medlem i EU 1986.
Det hundhem som vi arbetar med ligger i regionen runt staden Beja.

Os rafeiritos do Alentejo ligger i staden Ouriqe. De tar emot lösdrivande hundar från tre kommuner. Sheltret ligger på en privat mark som ägs av Mariana.

Hundarna hos Mariana lämnas oftast in av privatpersoner som hittat dem eller av ägare som tröttnat på sina djur. Hundarna har det ganska bra hos Mariana men sheltret behöver rustas upp och pengar saknas alltid.

Mariana försöker hinna med att åka ut till skolorna med sina hundar för att lära barnen att ändra sitt beteende gentemot hundarna. De hoppas på att barnen i sin tur ska lära sina föräldrar att hundar också är levande varelser med känslor och kontaktbehov.

Det är inte så ofta som befolkningen i Portugal söker hund för adoption. De hundar som kommer till hundhemmet blir oftast kvar där hela sitt liv. För tillfället finns det inga organisationer som verkar i landet, förutom vi i Sverige. Några hundar adopteras till Tyskland via någon veterinär som har kontakt med olika hundhem. Det uppskattas att det finns ca 1 miljon lösdrivande hundar i Portugal.