Att tänka på

  • För att få adoptera en hund via HundRondellen bör någon i familjen ha möjlighet att vara hemma tillsammans med hunden de första två veckorna. Vissa hundar kan kräva längre tid innan de känner sig trygga i sitt nya hem.
  • HundRondellen godkänner ej att hunden får vara ensam mer än 5 timmar per dag. Om hunden skall vara ensam mer vill vi att ni ska ordna med tillgång till dagmatte/daghusse alternativt hunddagis. Vi kommer även vilja se intyg från er arbetsgivare om ni tänkt ha med er hunden på jobbet.
  • Adoptören som skriver på köpeavtalet måste vara över 18 år.
  • Vid omplacering måste ägaren kontakta HundRondellen.
  • I händelse av att hunden måste avlivas skall HundRondellen kontaktas först.

Vi aktiva i HundRondellen väljer ut lämpliga hundar när vi besöker hundhemmen. Vi försöker umgås med hundarna så mycket som möjligt för att lära känna deras personlighet för att kunna hitta det lämpligaste hemmet till varje hund. Hundarna väljs inte ut efter utseende utan vi letar efter sociala, kontaktbara hundar som vill vara till lags. Aggressiva tendenser får absolut inte förekomma. Hunden måste också genom gå en veterinärundersökning innan hunden reserveras till HundRondellen.

Ibland hittar vi hundar som är lite tillbakadragna och inte van vid mänsklig kontakt. Om hunden verkar trevlig placerar vi den först i fosterhem för att lära känna hunden mer, innan adoption. På hemsidan skriver vi allt vi vet om hunden och om hur vi uppfattat den, men det är ju levande varelser som vi hjälper och deras personlighet kan ändras när de kommer till Sverige.

De utvalda hundarna fotograferas och filmas. Vi kontrollerar även hur hunden fungerar i koppel och om vi får undersöka hunden utan problem. När vi besöker hundhemmen och tid finns så kan nya foton och filmer tas på hundarna som väntar på att få åka till sina ägare. Vi mailar då all ny information när vi kommer hem. Om det finns möjlighet så placeras hunden i ett fosterhem under tiden den väntar på att få komma till sin ägare i Sverige.

Vi försöker att plocka ut de mest sociala och familjära hundarna som kan passa i en familj här i Sverige. Ibland kan hunden efter att kommit hem till sin familj bli vaktig, börja morra och även visa tänderna. Det är bra att ha i baktanke att dessa hundar kanske aldrig haft något hem och därför kan börja vakta sin nya familj av rädsla att bli övergiven igen. Husse och matte får då med varm och mjuk hand, lära hunden att den ingår i flocken men inte som ledare.

Alla älskar inte glada och hoppiga hundar. Försök att betrakta din nya hund som en valp som har varit med om många saker. Gå gärna på kurser men låt först hunden förstå att den fått ett hem och vänta i några månader innan ni anmäler er. Allt kommer att gå så mycket lättare med inlärning om hunden har fått möjlighet att förstå att det är ni som är deras nya hem och att det är ni som ser till att den får mat och kärlek.

Det är många söta och gulliga hundar på hemsidan. Läs noga igenom det vi skriver om hundens mentalitet och vad vi tror att hunden söker för sorts ägare. Det är mycket lätt att förälska sig i ett visst utseende men för att det ska bli så bra som möjligt mellan ägare och hund så är det viktigt att även temperament, mentalitet, motions och arbetsvillighet stämmer överens. Tänk också på att hundarnas mentalitet kan förändras efter omställningen det innebär att komma till ett nytt land, hem och familj.

En del av de hundar som vi träffar på hundhemmen är mycket tillbakadragna och försiktiga i sin första kontakt. De vill inte komma fram utan håller sig oftast bakom sina hundkompisar. Dessa hundar är det väldigt svårt för oss att beskriva men vi försöker så gott vi kan. När man tar sig tid att stanna i hundgården en stund så kommer även den försiktiga hunden fram. Helst bakifrån och det gäller att man sitter på huk och stilla. Hunden brukar börja nosa efter ett tag. Vi rekommenderar att försiktigt klappa dessa hundar underifrån och prata med mjuk röst. De är ofta mycket strykrädda och reagerar kraftigt om handen kommer ovanifrån. Det är viktigt att låta hunden ta den första kontakten.

Vi beskriver alla våra hundar så ärligt som möjligt för att ni ska vara förbered på vilken typ av hund ni förväntas få hem. Vi placera inte dessa hundar i barnfamiljer då de behöver mycket tid, kärlek och trygghet första tiden. Oftast fungerar det bättre om familjen redan har en annan hund innan, som den rädda hunden kan ty sig till.

En försiktig/rädd hund kräver både engagemang, tid och mycket tålamod av sin nya ägare. De familjer som väljer att adoptera en av dessa hundar måste vara beredda på att hålla en tät kontakt med oss. Både före, under och efter adoptionen. Tänk efter en extra gång innan ni väljer att adoptera en försiktig hund.

Många adoptörer har även katt i sitt hem. Det går för det mesta bra att lära katten och hunden att acceptera varandra. Bara ni tar det lugnt och låter dem lära känna varandra på ett så sansat sätt som möjligt så brukar det efter någon vecka fungera bra. Betänk bara att t.ex. Galgos och Podenco är hundar som för det mesta har jakt i sig. Det kan gå bra men vissa har starkare jaktinstinkt som kan väckas om katten springer. Givetvis går det också bättre om katten är hundvan.

Vi kan förstås aldrig garantera att hunden är barnvänlig. Vi försöker att hjälpa er att hitta så rätt hund som möjligt men oftast beror det på hur barnen är mot hunden. Barnen måste respektera hunden och låta den komma fram på eget initiativ. Det är viktigt att ni lär barnen att vara hundvänliga!

Hundarna som kommer från Portugal och Spanien har levt med andra hundar under en ganska lång tid. De har byggt upp ett mycket rikt utvecklat hundspråk för att kunna överleva i hundgården. De försöker undvika slagsmål som kan kosta deras liv.

Om det redan finns en hund i familjen så är det viktigt att första mötet och upplevelsen av att få en ny kompis blir rätt. Hunden som redan finns i hemmet kan dock känna ett visst hot i början så det är viktigt att visa tydligt vilka gränser som finns i hemmet. Många tar med sin första hund till Arlanda men det är inte nödvändigt. Låt hundarna träffas ute på neutral mark där de har chansen att lukta av varandras dofter och lära känna varandra i lugn och ro. Börja gärna med att gå en promenad tillsammans.

När den adopterade hunden ‘bott in sig’ ett tag händer det att den börjar vakta sin familj eller kanske bara sin husse eller sin matte. Det är då väldigt viktigt att ni som ledare visar tydliga regler för vad som är tillåtet i hemmet. Detta är ett vanligt och oftast övergående problem, men vi kan aldrig garantera att personkemin kommer att stämma mellan hundarna. Om ni har en speciell hund som är lite kräsen på att välja hundkompisar är det bättre att ni väljer någon av våra hundar som finns i jourhem i Sverige. Då har ni möjligt att träffa hunden innan ni bestämmer er, eller varför inte ta hunden på jour.

Vi står gärna till tjänst med tips och råd. Vi brukar räkna med att det tar ca 3-6 månader innan hunden är helt anpassad till sitt nya liv.

HundRondellens hundar är oftast blandningar av olika hundraser. I vissa fall kan vi komma med kvalificerade gissningar om vilka olika raser som finns i en viss hund. Vi kan dock aldrig garantera något.

Vi kan aldrig garantera att en hund är rumsren. Om hunden tidigare har bott hos en familj så är chansen större att de är vana att göra sina behov ute. Men observera att Portugiser och Spanjorer inte har hundar på samma sätt som vi i Sverige. Många har aldrig fått vara inomhus.

Många av hundarna har inte fått hundmat utan överlevt på det som har hittats på gator och torg. Det medför att vissa kan ha problem med tandsten och illa luktande andedräkt. Ni kommer förmodligen att behöva beställa tid för tandstensborttagning hos er veterinär och det kan kosta mellan 1500-2500 sek.

Vi kan även erbjuda detta på plats före resan till Sverige i samband med kastreringen OM hunden inte redan är kastrerad. Detta kostar då 600 sek kronor, kontakta oss snarast om ni vill ha detta åtgärdat.

Vi försöker att bada hundarna på de hundhem där det är möjligt. Alla hundar är regelbundet behandlade med Frontline eller Advantic. Om inte hunden är badad rekommenderar vi att ni badar hunden när ni fått hem den. Köp ett vanligt  hundschampo på djuraffären eller använd vanlig såpa. Både ni och hunden mår bättre efter det.

Det är en stor omställning för hunden att komma till ett nytt land, nytt klimat, nya människor efter en lång flygresa. Hunden ska nu lära känna sin nya familj, lära sig åka bil, gå i trappor, åka hiss, vara inomhus osv. Den första tiden kommer det vara många nya intryck för hunden och den behöver lugn och ro för att allt ska sjunka in. Ta hand om er nya hund som den vore en valp och börja mjukt och lugnt tills ni lär känna varandra, oavsett hundens ålder. Räkna inte med att hunden ska vara rumsren från början utan gå ut många korta promenader. Tänk på att hunden inte är van att gå promenader efter att ha varit instänga på hundgården i flera månader. Börja därför med korta 20 minuter turer och öka sedan upp promenaderna efter några dagar.

Ge hunden trygghet och stöd I de situationer som hunden reagerar i. Med er vid sin sida så kommer hunden lättare att över rädslors och faror. Ni ska alltså inte överbeskydda, utan hjälpa den att få tilltro till andra människor och andra situationer hunden är osäker i. Det här kan ta några veckor precis som det gör när man köper en valp. Glöm inte att ge hunden tid!

Om ni har frågor så tveka inte att kontakta oss. Börja med att kontakta er kontaktperson som har hjälpt er under adoptionen. Ingen sak är för liten att fråga om. Vi hjälper till så mycket vi kan med goda råd och allt som står i vår makt. Vi rekommenderar er också att gå en hundkurs tillsammans med er nya livskamrat efter att ni har lärt känna varandra, så ni ska få det ännu trevligare och roligare tillsammans.