Sjukdomar

Det finns ett antal sjukdomsrisker som hundar från medelhavsländerna utsätts för och som inte förekommer i Sverige. Ibland kan den sjukdomsalstrande organismen finnas vilande hos hunden och det går ej påvisa vid tester.

Om en hund mot förmodan anländer med en sjukdom till Sverige som hundrondellen inte haft kännedom om så gör vi allt i vår makt för att hjälpa till med kostnaderna för eventuella veterinärbesök och behandlingar. Då vi har begränsade resurser är det viktigt att ni kontaktar oss snarast så ni kan få ev godkännande om vi kan stå för en del av era kostnader.

Nedan finns lite kort att läsa om några av de vanligaste sjukdomarna. Vill du läsa mer besök Jordbruksverkets eller Statens veterinärmedicinska anstalts (S.V.A.) webbsidor.

Informationen kring sjukdomarna nedan är främst hämtad från S.V.A.:s webbplats.


Loppor


Inkubationstid

Ca en vecka.


Symptom

Loppbett, klåda, rodnad hud samt förekomst av loppans avföring. Nässelliknande utslag. En loppa är omkring 2 mm lång och när den är fullvuxen ser den ut som på bilden. Loppor kan vara svåra att se eftersom de rör sig väldigt snabbt genom hundens päls. Om ni inte hittar några loppor kan ni i stället titta efter deras avföring, som liknar små mörka klumpar eller mjäll. Fukta en vaddtuss eller ett kaffefilter med lite vatten och gnid på de här små klumparna i hudens päls. Kommer det röd färg på vaddtussen eller filtret har din hund utan tvivel fått loppor. Loppor är ovala när du ser den från sidan och väldigt smal när man ser den framifrån – den ser närmast ut som en upprättstående rödspätta med ben som hoppar.


Orsakas av

Kommer ursprungligen oftas från grävling, igelkottar och fåglar smittar våra hundar med dessa blodsugande insekter.


Smittorisk

Smittar vid närkontakt eller från omgivningen. Smittar från hund till hund, hund till människa och hund till katt.


Behandling

I dag finns det många bra loppmedel som är enkla att använda. Den ena typen förhindrar lopporna från att fortplanta sig. Den andra typen dödar de vuxna lopporna. Bägge dessa typer kan användas både för att förebygga och för att behandla. Det enda du behöver göra är att droppa eller spruta loppmedlet på din hund med några veckors intervall. Det viktigaste är att ni sanerar hela omgivningen.