Sjukdomar

Det finns ett antal sjukdomsrisker som hundar från medelhavsländerna utsätts för och som inte förekommer i Sverige. Ibland kan den sjukdomsalstrande organismen finnas vilande hos hunden och det går ej påvisa vid tester.

Om en hund mot förmodan anländer med en sjukdom till Sverige som hundrondellen inte haft kännedom om så gör vi allt i vår makt för att hjälpa till med kostnaderna för eventuella veterinärbesök och behandlingar. Då vi har begränsade resurser är det viktigt att ni kontaktar oss snarast så ni kan få ev godkännande om vi kan stå för en del av era kostnader.

Nedan finns lite kort att läsa om några av de vanligaste sjukdomarna. Vill du läsa mer besök Jordbruksverkets eller Statens veterinärmedicinska anstalts (S.V.A.) webbsidor.

Informationen kring sjukdomarna nedan är främst hämtad från S.V.A.:s webbplats.


Skabb


Inkubationstid


Symptom

Hårsäcksskabb/kvalster gör att hunden tappar hår. Huden blir rödaktig och det framkallar en intensiv klåda. Såren av det intensiva kliandet kan framkalla bakterier och svampinfektioner som i sin tur kan bli variga. Hunden ser plågad ut.


Orsakas av

Skabb är ett blodsugande kvalster som gärna uppsöker ställen där hunden har lite päls.


Smittorisk

Smittar från hund till hund och även indirekt. Kan också tillfälligt smitta till människa men värddjuret kan inte föröka sig där utan endast orsaka tillfällig klåda.


Behandling

Injektion eller badkoncentrat.