Hund söker hem

Hunden Nala/Kenzi nedan söker nytt hem. Är du intresserad av att adoptera henne vänligen gör en icke bindande intresseanmälan så kontaktar vi dig.


Hund

Bild saknas

Nala/Kenzi

  • Kön: Tik
  • Född: 20150610
  • Ras: Vinthundsmix ?
  • Mankhöjd: 55 cm
  • Vikt: 25 kg
  • Ursprung: Polisärende
  • Hundhem: Alba
Intresseanmälan

Beskrivning

18/2 2018

Kenzi har nu varit hos oss ett tag och har acklamatiserat sig bra. Borta är rastlöstheten som hon visade den första tiden. Hon har ett helt annat lugn inomhus. Men lekfullheten är fortfarande kvar, leksaker är jättekul! Och ännu roligare hade det varit om mina hundar också ville leka med henne. Hon skulle verkligen uppskatta en eller flera lekkamrater.

Även hysterin när hon ser springande djur har lyst med sin frånvaro en längre tid nu. Att detta skulle vara överförbart till alla djurslag vågar jag inte lova då hon bara har träffat på hjortar, får och några enstaka katter de sista månaderna. Men det känns väldigt lovande att hon har kunnat vänja sig vid hjortarna, som triggade henne så i början. Hon kan fortfarande vara intresserad och gå upp lite i energi, som vilken hund som helst! Men hon kan lika gärna ignorera dem och fortsätta promenaden.

På promenaderna "smittas" hon mycket av de andra hundarnas energier. Detta är något man bör beakta om det finns andra hundar i hennes framtida hem. T ex kan hon konstra vid hundmöten när min uttåagerande tik är med, men går hon bara med min lugna hane, eller själv, så är hundmöten inga problem. Det är inte så mycket den mötande hunden hon reagerar på utan hon vet att min tik kommer gå igång så när Kenzi ser en hund börjar hon kolla på min tik och försöker "få igång henne" och är mer fokuserad på henne än den främmande hunden. Reagerar en annan hund på springande djur så reagerar också Kenzi mer. Bryr sig inte de andra hundarna så bryr hon sig inte så ofta heller. Ser min hanhund människor han känner blir han väldigt glad och får bråttom, även detta smittar av sig på Kenzi och hon blir då hysteriskt glad, vilket brukar få de flesta människor att le där hon skuttar och drar sig fram för att undersöka människan. Och likaväl brukar hon strunta i de flesta människor om min hane inte visar något intresse.

Jul och nyår har hunnit passera och högtiderna har flutit på jättebra. Det var inga problem för henne att umgås med både kända och främmande människor på julafton. Under julklappsutdelningen låg hon mitt i smeten så min 8-åriga systerdotter fick kliva över henne för att komma fram med klapparna. På nyår hade vi hunnit gå och lägga oss när det värsta smällandet satte igång, Kenzi reste på huvudet och lyssnade en stund, men insåg att det inte var något att bry sig om. Inte heller har hon reagerat på skott nu under jaktsäsongen som varit.

Kenzi är en hund man behöver träffa för att verkligen förstå charmen med. För hon kan konsten att charma människor! Såväl med sitt lugn som med sin lekfullhet och livsglädje.

Tidigare Jourhemsuppdatering

Det är svårt att beskriva henne med några få ord för hon är både försiktig och lite blyg, gosig, lugn, busig och ibland smått hysterisk.

Allt beroende på situation.

I kontakt med nya människor är hon lite försiktig. Hon går fram och nosar när personen tittar bort men försöker denne klappa henne så går hon undan några steg. Det brukar dock inte ta särskilt lång tid att vinna hennes vänskap och hon själv kommer och sticker fram nosen för lite gos.

Det positiva är att hon är behaglig bland människor, hon varken hoppar eller är påig och är därmed lätt att ha med sig. Vi får ibland sällskap på promenaderna av både vuxna och barn (från ca 5 år och upp) och det har aldrig varit några problem. Så länge ingen försöker klappa på henne så tycks hon obrydd. Hon bryr sig inte heller om olika sorters fordon och jag har inte sett några rädslor ute. Utan hon är positiv och nyfiken på promenaderna.

Något hon däremot bryr sig mycket om är djur. Det är också hennes stora "problem", hennes jaktintresse. Det märks av i olika grad vid olika situationer; platser där hon sett djur tidigare, doften av djur som just varit på platsen, vid synen av djur som är stilla respektive synen av djur som springer.

Det jag tycker har fungerat bäst är att ge henne ungefär en meter koppel så hon inte känner sig låst och långsamt fortsätta promenaden tills hon lugnat ner sig igen.

Det har inte varit några problem med hundmöten när bara hon och jag varit ute själva på promenad eller när min hund för ovanlighetens skull inte hetsat upp sig. Största delen av promenaderna är hon faktiskt riktigt trevlig, och på vissa promenader har vi inga problem alls. Fåren som vi brukar passera dagligen bryr hon sig sällan om numera, hon vet att de inte brukar springa och är därmed inte så intressanta. Hon har inte visat något intresse för fåglar här och hos tidigare matten var det aldrig några problem med hennes undulater.

Kenzi fungerar bra med andra hundar. Tidigare matte har berättat att de brukade gå till en hundrastgård där hon lekte väl med andra hundar.

Kenzi har tidigare bott med katter, men det är något hon i dagslägetinte alls ska göra.

Innan åt Kenzi människomat, när hon kom till mig bytte jag rakt av till ett torrfoder. Även om jag överdoserade enligt tabellen så gick hon ned kraftigt i vikt på bara två dar. Det var först när jag bytte till ett högenergifoder som hon började gå upp i vikt igen. Trots dessa foderbyten har magen inte krånglat en dag. Men hon lär behöva fortsätta med högenergifoder för att hålla vikten.

Kenzi är van att bli lämnad hemma tillsammans med mina hundar i upp till 5 timmar några gånger i veckan. Då hon aldrig har varit ensam hund så får man räkna med att börja om med ensamhetsträningen om det inte finns en till hund i hemmet som är lugn med att bli lämnad.

Kenzi är van att få vara i soffor och säng och uppskattar att få mysa med sin människa. Särskilt på mornarna vill ha hon lite gos innan det är dags att börja dagen.

Jag har bara hört Kenzi skälla några få gånger inomhus, och då bara något enstaka skall. Detta trots att vi bor i ett väldigt lyhört hyreshus med skällande grannhundar och stojiga barn. Så att bo i lägenhet har inte varit några problem för henne.

Kenzi är inte en hund som uppskattar en lugn och stilla dag, hon blir då fort rastlös och går runt inne och slänger med sina leksaker. Hon tycker om när det händer saker. Hon vill ha gott om motion och uppskattar aktiviteter och utflykter. Hon är lugn och tyst i bilen och är enkel att ha med sig.

Kenzi söker sitt nya hem.

Kenzi anpassar sej lätt till nya miljöer och känner sej hemma överallt.

Hon är helt problemfri och matfrisk. Hon står och smackar med munnen på ett lustigt sätt när jag börjar göra iordning mat åt dom

Ibland tycker hon att det går för långsamt och då händer det att hon ger ifrån sej ett otåligt gällt skall, Jag antar att hon har lärt sej det av Toddy för han piper otåligt när det är matdags.

Jag tror hon behöver ett hem med en äldre lugn hundkompis som hon kan ty sej till och få lära lite hundvett av.

Uppdatering Februari 2017

Kenzi är en mjuk och go tjej.

Hon är lite försiktig kring nya människor, men ger man henne tid och uttrymme kommer hon självmant.

Hon går bra ihop med andra hundar, hon älskar att busa och springa ihop med dem.

Det är full fart ute men lugn inhomhus, hon har en tydlig on/off knapp.

Tidigare info om Nala/Kenzi

Nala kom till hundhemmet i ett djurskyddsärende via polisen.

Hon befann sig på ett ställe där det fanns många andra djur, och vid en inspektion som gjordes av polis till följd av tips på vanvård omhändertogs hon tillsammans med dem andra djuren.

Nala är en typisk "vinthund" Lite försiktig och reserverad mot allt men när hon får springa och leka är hon en fröjd för ögat.

Vår önskan är at Nala får komma till ett hem med tid, förståelse och viljan att utvecklas tillsammans med denna tjej.

Hon går bra ihop med andra hundar och likaså katter.


Bilder

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas